Ši puter i primena u kozmetologiji

by

Stižu hladniji dani i verujem da je svima jasno da je već vreme da se krene sa intenzivnijom i jačom negom i zaštitom kože od dehidratacije, samim tim i oštećenja. Kada se koža hronično izlaže dejstvu fizičkih i/ili hemijskih agenasa, koji dezintegrišu i uklanjaju površinske lipide s njene površine, dolazi do narušavanja lipidne barijere i do oštećenja kože. Sve ovo utiče na njen estetski izgled i obično na to obratimo pažnju kada odložimo zimsku garderobu.

Ako ste u toku sa mojim objavama jasno vam je koliko volim univerzalne proizvode i uvek se osvrćem na to kako jedan isti možete upotrebljavati na više načina i u različite svrhe.

 

Afrički puter / Butyrospermum parkii

 

Afrički puter, Ši puter, karite maslac ili latinskom nomenklaturom Butyrospermum parkii sinonim Vitellaria paradoxa. Ime roda Butyrospermum u prevodu znači seme s maslacem. Shea drvo, samoniklo raste u Africi i iz centralnog dela se proširilo na zapad i istok kontinenta. U skladu s tim postoje dve podvrste, ali ne i dva različita hemotipa (biljke sa različitim hemijskim sastavom). Razlikuju se samo u kvantitativnom smislu, po količini nezasićenih masnih kiselina te je shea puter sa istoka nešto mekši. O masnim kiselinama sam pisala opširnije u tekstu o nezi biljnim uljima.

Interesantna priča krasi sela države Burkina Faso. U tim selima, proizvodnja ši putera je ekonomski najznačajniji prihod, a deluje tako da obezbedi život žena te države. Mnogi zahvalujući tome mogu da žive i da se školuju. Zato se od malih nogu uči ovaj zanat i neretko možete videti decu koja svojim rukama “mese” plodove ove biljke.

Kako se na tradicionalan način proizvodi ši puter, ova zlatna mazalica u Africi, pogledajte kod Hamamat, devojke koja ima svoje proizvode, koja svoju tradicju nesebično deli sa nama.

Osnovna karakteristika ši putera je da je odličan emolijens.

 

Šta su emolijensi?

 

Kreme, losioni, puteri koji sadrže masne materije – ovlaživači kože. To svojstvo duguju velikim količinama zasićenih masnih kiselina dugog lanca. Takve kiseline stvaraju zaštitni film na koži i sprečavaju gubitak vode iz dubljih slojeva. Potpuno su bezbedni u smislu da ne može doći do prezasićenja jer takve masne kiseline nemaju mogućnost penetracije u dublje slojeve kože i ulaska u krvotok te im je svrha da štite kožu od dehidratacije kao i od povreda i patogena.

Kada je u pitanju shea butter, prepoznaćete ga kao jedan od osnovnih sastojaka u mnogim preparatima za negu tela. Može se koristiti samostalno ili se njegov određeni udeo može naću u kremama i losionima za telo, i verujte da nekada dobra formulacija daje mnogo više nego čista, samostalna sirovina. L’occitane ima celu liniju proizvoda sa shea maslacem koji takođe potiče iz Burkina Faso, gde imaju ceo svoj posed i naravno, visoke cene. Međutim, jedan je od retkih brendova koji imaju skoro pa savršenu formulaciju svih proizvoda.

Pored emolijentnog dejstva, ima i blago antiinflamatorno dejstvo kao i određene količine antioksidanasa. Kao takav, odličan je za one koji imaju problema sa atopijom, ekceme, herpese… Potrebno je da se koristi redovno, posle tuširanja i koža će uvek biti hidrirana. Preporučujem uvek da to bude u tanjem sloju jer nema potrebe za preterivanjem. Takođe, najbolje je koristiti nerafinisani ši puter i takav se danas može pronaći na različitim mestima ali uvek treba obratiti pažnju odakle dolazi i ko prerađuje ovu sirovinu. Najbolje bi bilo da to bude neki sertifikovani brend, a ši puter naravno, poreklom iz Afrike. Ši puter koji dugo koristim i uvek sam zadovoljna je od brenda Now Solutions, poručujem sa iHerb-a.

 

Za šta sve može da se koristi?

 

  • Za lice, uveče nakon čišćenja lica i nakon hidratantne nege. Ujutru ćete se probuditi sa prelepo mekanom kožom. Neće praviti probleme nijednom tipu kože, s obzirom na antiinflamatorna svojstva, oni sa masnom kožom mogu biti bezbedni. Deluje kao nešto ekstremno masno, ali nije, nećete ni osećati da imate nešto na licu.
  • Kao balzam za usne, bezbroj puta tokom dana. S obzirom da sam napomenula da se radi o dobrom emolijensu možete i samostalo da pravite kvalitetne balzame za usne dodavanjem nekih drugih ulja, biljnih ekstrata itd. I to tako da prethodno otopite shea maslac na pari i nikako ne na direktnoj “vatri”.
  • Za negu tela, nakon tuširanja ili čak za pravljenje nekih kućnih pilinga na bazi šećera, meda, ši putera… Ja volim da ga koristim za celo telo, sledeće jutro koža je sjajna i negovana.
  • Kako sam po sebi ne miriše uopšte ili vrlo nežno, a prirodni je “vazelin”, sjajno fiksira mirisne note. Svaki parfem će vam trajati duže na telu ako pre toga namažete taj predeo ši puterom.
  • Za suve delove tela, laktove, kolena ili kao krema za ruke i nokte. Možete da odvojite malu količinu i nosite uvek sa sobom kao kremu za ruke. Sjajno čuva kutikulu noktiju, štiti nokte od pucanja, a ruke budu hidrirane.

 

Smatram da je ovo kvalitetan sastojak koji je poželjan u preparatima za negu tela i možda čak najbolji u dobro formulisanim kremama za negu tela koje su bogate i nekim drugim supstancama. Ako želite da se igrate sami, dodajete mu druga ulja, možete kupiti ovo izdašno pakovanje na sajtu iHerb po ceni od nekoliko dolara i trajaće vam zaista dugo, a sigurna sam da će nega biti na zavidnom nivou. S obzirom na konzistenciju i stabilnost, potrebno ga je omekšati isključivo na pari ukoliko se odlučite za samostalno eksperimentisanje.

Da li vi volite shea maslac?

 

2 Responses
  • Dragan SEO
    October 27, 2017

    Poznat mi je ovaj Si puter u kozmetologiji. : ) Dobar tekst, Andjela. Lajkic. : )

    • Anđela
      October 28, 2017

      Hvala. 😉 Znam da si i ti vec krenuo sa intenzivnom negom.

      P.s. nisam znala da onako lepo radis! 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *