Prilagođavanje masne i mešovite kože zimskoj nezi

by

Bez obzira kakvu kožu imate, svoju rutinu negovanja morate prilagoditi godišnjem dobu koje nastupa. I lišće opada u jesen, zimi ga nema, a u proleće opet lista pa se leti vijori. Sve se prilagođava vremenskim (ne)prilikama. Ono što bih i vama savetovala već početkom ovog teksta jeste da osluškujete potrebe vaše kože i opipate je s vremena na vreme. Mnogo toga možete zaključiti i sami, bez odlaska pod lupu i mikroskop. O tome zašto je vaša masna i mešovita koža vama prijatelj, pročitajte u OVOM tekstu koji sam pisala ranije.

 

Kako zima utiče na kožu?

 

Osnovni faktori koji utiču na kožu zimi su:

 • suv i hladan vazduh napolju i
 • topao i suv vazduh u prostorijama.

Čim se govori u suvoći vazduha napolju, isparavanje je minimalno i vlažnost vazduha je i te kako smanjena. To znači da je i vlažnost vaše kože izrazito smanjena. Kad je masna koža u pitanju osnovni problem je dehidratacija. Osećate zatezanje, suvoću, primećujete crvenilo i ispijenost. Još ako se na to doda i osetljivost, lice će buknuti.

S obzirom da na vremenske uslove ne možete uticati, možete učiniti da vaša koža ne doživljava šokove već da ima utisak da je u nekom umerenom okruženju.

 

Kako da prilagodite negu masne kože lica zimskim uslovima?

 

Ovde se često devojke zbune i rade nekoliko pogrešnih stvari. Konstantno se umivaju jakim čistačima, a zatim neguju ultra bogatim, masnim, hranjivim i svim drugim kremama sa slabopenetrirajućim česticama, koje samo dodatno zamašćuju kožu. Ono čega se ja držim jeste slojevito negovanje različitim laganim proizvodima. Nemojte da vas buni činjenica da su ulja masna – postoje i lagana ulja. Važno je da tokom cele godine budete nežni ali da koristite hranjive kreme sa laganijom teksturom, sastojcima koji su dobre do srednje penetrirajiće moći.

 

Kako to da primenite u praksi i šta da odaberete?

 

Prvo i najvažnije pravilo svake nege je – nemojte štetiti. U ovom slučaju, nemojte koristiti jake čistače uopšte, ako ste osetljivi ili vrlo retko – ako niste. Ja spadam u ovu drugu grupu s tim da nikada ne koristim jake sulfate – SLS i SLES. Kokosovi sulfati su mi sasvim ok, iako o njima kruže svakakve priče. Ostali surfaktatni koje tolerišem su neki glikozidi. Izbegavam i preterano korišćenje gline. Kaolin s vremena na vreme priuštim sebi jer zaista lepo čisti masnu kožu. Umesto da se maltretirate, koristite AHA i BHA kiseline. Ako imate masnu i mešovitu kožu kao ja, tonici koji u sastavu imaju glikolnu i salicilnu kiselinu su poželjni, a oni sa alkoholom, zimi nešto manje. Uvek je potrebno odstraniti odumrle ćelije. Ja koristim i preparate sa BHA koji su nešto jači, uglavnom uveče. Neki kozmetičari će vas posavetovati da ove preparate koristite dva puta dnevno – ujutru i uveče (čiste kiseline sami nemojte da koristite). Ja smatram i čvrsto stojim iza toga da je ujutru bespotrebno maltretiranje kože. Najbolji način da (preko noći regenerisanu kožu) podržite jeste da je pustite da ona bude ono što jeste. Blago sredstvo za čišćenje i UV zaštita neka budu izbor na godišnjem nivou.  Ako koristite ove kiseline potražite antoksidanse. Svakako su potrebni, ali u ovom slučaju su zaista n e o p h o d n i . Najvažnije je da ih uvrstite u ishranu, a potom i dermalno nanosite. Nije neophodno svakodnevno nanošenje jer se zadržavaju u koži i do nekoliko dana, vitamin E je prirodno prisutan u koži dok  recimo vitamin C morate da unosite hranom ili dermalno. Potvrđeno je da vitamin C unešen hranom ne dospeva do kože te ja savetujem da se ipak koristi dermalno.

Cela ova priča prelaska na zimsku negu se čini komplikovana, ali ne može početi bez hijaluronske kiseline. Možete da odaberete serum, losion ili neku laganu kremicu na bazi hijalurona. Hidratantne kreme obično još sadrže svašta nešto od primesa i mogli biste i da pogrešite sa odabirom. Najbolji izbor za masnu kožu su hidratantni losioni za dnevnu upotrebu i serumi za večernju negu. Ostale vlažeće komponente su glicerin, butilen i pentilen glikol koji su naftni derivati ali nisu toksični i pomažu lakšu penetraciju recimo, hijaluronske kiseline u dublje slojeve kože. Propilen glikol je znatno toksičniji, smatra se kancerogenom materijom po nekim podacima. Preporuka za Dr. Jart Water Drop na bazi hijaluronske kiseline, Hada Labo losion, Weleda dnevno-noćni fluid od Irisa, Dr. Hauschka dnevne kreme od matičnjaka ili ruže (po vašem osećaju). Za mene jedna jača nega je Hydraskin Light linija od Darphin. Lagana krema koja vam neće gušiti lice, a opet dovoljno hranjiva.

Nemojte izbegavati ulja bez obzira što imate masnu kožu, neka budu tu tokom cele godine, a ako imate masnu ili mešovitu kožu, koristite lakša ulja, sa više nezasićenih masnih kiselina, pogodna za sve tipove kože. Avokadovo, jojobino, a i ružino preko noći su super izbor. Oleinska kiselina je jedna od najzastupljenijih u našoj koži pa se osvrnite na nju. Gledajte da su to ulja koja se brzo upiju i ne preterujte.

Ceramidi su jedan od boljih izbora nege kože uopšte, a kada je masna i mešovita koža u pitanju odaberite tonik sa istim ili neku sheet masku koja ima kombinaciju hijaluronske kiseline i ceramida  (m-Beauty plava) – to je negde idealno za nas masnokošce. Ja sam trenutno zaljubljena u celu Dr. Jart Ceramidin liniju koja je namenjana suvoj koži ali meni prija iz razloga što je formulacija takva da se upija u roku od “keks”. Neobična i teško prevaziđena zaštita za sve tipove kože.

Šta vi koristite na licu, da preživite minuse?

 

Kao što sam navela na Instagramu, ovde objavljujem dobitnicu darivanja i Huda palete, a to je Sofija Lazić. Hvala svim devojkama koje su odvojile vreme, pročitale ovaj post i nastavile da me prate. <3

Na Instagramu je aktuelno NUXE nagrađivanje i možete učestvovati OVDE. Srećno!

 

Do sledećeg naslova,

Anđela

 

 

 

4 Responses
 • Tatjana
  January 15, 2018

  Divan post Cestitke dobitnici

 • Bojana
  January 15, 2018

  Hvala ti sto svoje znanje nesebicno delis sa nama. Zahvaljujuci tebi sve manje gresim pri odabiru preparata

 • Ivana
  January 16, 2018

  Vrlo koristan post, svaka cast za trud

 • Dragce86
  January 16, 2018

  Sve cestitke dobitnici! Imate li negde tekst o osetljivoj kozi sklonoj svrabu i alergijama?

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *