Peptidi u kozmetici i Buffet serum

by

Proteini, peptidi i aminokiseline često nisu navedeni na ambalaži proizvoda svojim pravim imenima, što odaje utisak da su svi peptidi međusobno zamenjivi. Međutim, radi se o tome da su zapravo različiti po svojim karakteristikama, biloškoj aktivnosti i kozmetičkom potencijalu. Osim definicije proteina, peptida, aminokiselina potrebno je poznavati njihove specifičnosti, ulogu i kako se oni ponašaju u dodiru sa kožom. Tekst da je neka krema obogaćena peptidima vam ništa ne znači ukoliko vi ne znate koji su to peptidi i neke njihove osnovne karakteristike.

Kako je upotreba peptida u anti-age nezi sve veća, a poznavanje ove oblasti i nije tako opšte i pomalo je apstraktno, želim da se fokusiram na upotrebu peptida u borbi protiv starenja kako biste pri odabiru preparata znali na koje sastojke bi bilo dobro da se fokusirate kao i kako su oni navedeni u INCI listama i kako da prepoznate najbolje za sebe.

 

RAZLIKE IZMEĐU AMINOKISELINA, PEPTIDA I PROTEINA

 

Aminokiseline

 

To su gradivne jedinice peptida i proteina. Mali su molekuli i izgrađeni su od centralnog ugljenika za koji su vezane, sa jedne strane amino (NH2) grupa, a sa druge karboksilna (COOH) grupa. Za taj centralni atom je vezan i još neki niz (bočni lanac) i od toga zavisi koja je to aminokiselina. Iako je teoretski moguće da postoji bezbroj aminokiselina samo njih 20 ulazi u sastav peptida i proteina, a to su: valin, leucin, izoleucin, metionin, fenilalanin, treonin, tirozin, triptofan, lizin, arginin, histidin, glicin, alanin, prolin, serin, cistein, asparagin, glutamin, glutamanska kiselina i asparaginska kiselina.  Pojedinačne aminokiseline nemaju neki biološki značaj, one plivaju po citoplazmi ćelije, u nekom svom enzimskom “bazenu” i pozivaju se po potrebi da nešto “zakrpe”. U površinskim slojevima kože ulaze u sastav prirodnog vlažećeg faktora, zajedno sa hijaluronom kako bi se napravio rezervoar vode. Zbog svojih karakteristika da reaguju kao kiselina ali i kao amin, one se međusobno pvezuju u amide odnosno peptidne lance od po nekoliko aminokiselina (do 100), a može ih biti i veći broj (100+) kada se ti lanci nazijaju proteinima.

 

PEPTIDI

 

U zavisnosnosti od toga od koliko aminokiselina su peptidi izgrađeni, opštom terminologijom imenujemo: dipeptide, tripeptide, tetrapeptide itd. jednim imenom se zovu oligopeptidi (2-20), zatim polipeptidi itd. OVO JE JAKO VAŽNO. Zašto? Veličina molekula je u ovom slučaju jako važna. Ako imate manji molekul (dipeptid) veća je verovatnoća da će penetrirati, pogotovo u dublje slojeve kože. Osim dužine molekula jako je važan i raspored aminokiselina kako bi se znalo tačno šta taj peptid “traži”, gde on treba da dođe i kome da se “ponudi”. Dakle njegova funkcija je da prenese informaciju sa mesta A do mesta B u telu, u ovom kontekstu u koži. Kako peptidi funkcionišu po principu “ključ-brava” svaki peptid tačno ima svoje ciljano mesto. Na primer kombinacija Gly-His-Lys se razlikuje od Gly-Lys-His. Prvi stimuliše sintezu kolagena u fibroblastima (tkiva), a drugi lipolizu u adipocitima (masnim ćelijama), a oba su tripeptidi. Prvi treba da dođe do dermisa, a drugi još dublje. Dakle, pored dužine bitna je sekvenca peptida.

Važno je da napomenem da prilikom nanošenja peptida neće doći do slaganja kože ili, ne daj Bože, zadebljanja. Onog momenta kada peptidi pokriju sva ciljana mesta i odu na sva mesta na koja su potrebna u ćelijama, nastupaju proteolitički enzimi koji razgrade ostatak kako ne bi došlo do gomilanja. Ta regulacija je jako važna pogotovo za hormone, ali i za našu kožu kako ne bi došlo do slaganja slojeva kolagena. To bi značilo da je peptide potrebno koristiti konstantno kako bi se održavao balans, bez straha da ćete preterati. Takođe bih preporučila da s vremena na vreme radite hemijski piling i ubacite preparate sa AHA i BHA kiselinama, koji će raditi piling i pomoći vašim proteolitičkim enzimima u uklanjanju viškova.

Prepreke u korišćenju peptida na koži

Sama površina kože nije mesto koje peptidi ciljaju, njima je potrebna živa koža kojoj bi preneli informaciju. Zato peptidi imaju zadatak da prođu kroz tu barijeru i dođu do keratinocita (ćelije koje se dele i stvaraju ostale slojeve epidermisa = stratum corneum-a), melanocita i nervnih završetaka u bazalnom sloju, fibroblasta u dermisu ali i adipocita u hipodermisu. Ovde važnu ulogu igra veličina molekula, kao što sam navela. Čak i mali dipeptidi koji su izrazito hidrofilni, električno su aktivni kako bi što bolje prodrli u dublje slojeve jer i oni jedva prođu jedan do dva sloja epidermisa. Dok veći peptidi od po pet, šest i više aminokiselina uopšte ne prodiru u dublje slojeve i oni, žargonski rečeno – popunjavaju površinske bore osim ako ne budu “pogurani” i tada su sjajni. Duži peptidi koriste neke “pomagače” kako bi prodrli u kožu – koriste neke masne kiseline. Pisala sam post o njima OVDE. I evo još jedna važna stavka za njih.

S obzirom da govorimo o peptidaima u kontekstu borbe protiv bora, namera mi je da shvatite šta su to njihove anti-age osobine i ko su supstance koje im to omogućavaju.

 

Antioksidativni peptidi

 

Glutation (gama-glutamyl-cisteyl-glycine)

Antioksidativnu aktivnost duguje -SH grupi. U stanju je da veže slobodne radikale. Nivo koncentracije ovog peptida se smanjuje godinama te to može biti uzrok i posledica starenja istovremeno. Manje glutationa – više štete ćelijama. Ovde bih vas savetovala da jedete beli luk – da, beli luk! Sumpor je jako važan element cisteina, aminokiseline koja je u srži ovog peptida, a koji upravo pruža antioksidativnu aktivnost.

 

Carnosin ( β – alanyl – L – histidine)

Dokazano je da karnozin uklanja reaktivni kiseonik prilikom peroksidacije ćelijske membrane (sunčanje). Ovde je od važnosti histidinski deo koji se pretvara u histamin i u jednom trenutku kada dođe do povrede, u ranim fazama počne da se izliva na to mesto u početnoj fazi upale i koža postaje neelastična ali kod povreda je to i potrebno.

 

Neuropeptidi 

 

Šta će oni ovde? Imajte u vidu da koža i nervni sistem nastaju prilikom razvića od istog embrionskog tkiva te oni otuda dele i neke iste karakteristike/potrebe/peptide.

Kalcitocinski genski pepid, u zavisnosti od potreba koriste se njegovi inhibitorni peptidi za uklanjanje crvenila kože kao i u proizvodima protiv znojenja, bombesin koji utiče na zarastanje rana, kao i neki drugi kojima se deluje na masna tkiva.

 

Pro-opiomelanokortin

On se može nazvati i proteinom jer ima 241 aminokiselinu, međutim on se nekim enzimima u organizmu iscepka na fragmente. Zatim se ti fragmenti koriste u razliščite svrhe, za potamljivanje ili za beljenje kože. Znači, za potamljivanje jedan, a njegov inhibitor za beljenje i sve tako. Zanimljiv fragment ovog dugačkog peptida je endorfin poznat kao jedan od hormona sreće, sastavljen od 31 aminokiseline od kojih poslednjih pet aminokiselina endorfina čine značajan peptid enkefalin koji ima umirujuće dejstvo za kožu. Preporučujem konzumaciju kafe i čokolade kako biste povećali količinu istog. Ili jednostavno upražnjavajte seks – o da! I zaboravite na priču da se od čokolade dobijaju bubuljice, to je neka druga tema i biće obrađena verovatno na blogu, u nekom od tekstova.

 

Kako se vrši popravka i obnova kože peptidima?

 

Neko zdravo tkivo sa tkivnim proteinima kao što su: elastin, kolagen, fibronektin, doživljava stres bilo prilikom normalnog obnavljanja tkiva ili nekim spoljašnjim uticajem poput opekotina, mehaničkih povreda, slobodnih radikala. Potom dolazi do rada proteolitičkih enzima koji protein cepkaju bez ikakvog reda ili bez formiranja neke posebne sekvence, već aminokiseline odlaze svaka za sebe ili veoma kratkih lanaca kako bi mogle da se opet ponašaju kao “glasinici” koji na okolna tkiva deluju kao hemoatraktanti, stimulansi i transporteri kako bi se opet formiralo novo, zdravo tkivo.

Svesna sam da niko neće naučiti imena peptida napamet ali toga su svesni i oni koji prave proizvode te čak i ako se potrude da navedu o kojim jedinjenjima je reč igraju na kartu da jako mali broj nas korisnika i zna o čemu se radi i da padnemo na reklamu o super moći nekog preparata. Zato vam pišem neke nazive koji su često delovi nekog dugačkog imena kako biste prepoznali gde se nalazi neka dobra stvar. To su uglavnom i imena nekih aminokiselina pa zapamtite ovih dvadeset otprlike bar. Kao i prefiks palmytoil pa neki peptid i slično.

S obzirom da su sve više prisutni patenti koji se inkorporiraju u proizvode i koji su tajna proizvođača, i reći ću vam da se jako teško mogu analizirati (ta metoda analize je jako skupa i pitanje je da li je uopšte moguća i to predstavlja veliku prepreku, nekada se uopšte ne mogu detektovati ni masenom ni fluorescentnom spektrofotometrijom), navešću vam najčešće patente koji neke firme samo modifikuju prema nekim svojim željama. U pitanju su Matrikini od kojih je najpoznatiji pentapeptid koji se često navodi kao Pal-KTTKS. Videćete o kojim se peptidima radi u The Ordinary serumu.

 

Šta su Matrikini zapravo?

 

Termin matrikin se koristi za fragment neke matrice nekog makromolekula koji je funkcionalan u smislu da se može koristiti za popravljanje tkiva. Sistem kako to funkcioniše sam napisala iznad. Najpoznatiji je pentapeptid Pal-KTTKS (Lys-Thr-Thr-Lys-Ser) čija sposobnost je dokazana bržim zarastanjem rana. Pospešuje sintezu kolagena, fibronektina i nekih glikozaminoglikana. Tripeptid GHK (Gly-His-Lys) koji nastaje raspadanjem kolagena, u fibrobastima opet vrši regeneraciju kolagena stimulišući njegovu sintezu. Zamislite to ovako: tkivo se raspalo, dakle koža dobija signal da joj treba novo, a kako? Pa upravo tim nastalim fragmentima (peptidima) tako što dolazi do migracije ćelija shodno koncentracionom gradijentu peptida – ići će tamo gde su potrebni. Da bi se ova migracija desila uopšte, potrebni su fragmenti elastina koji je uvek prisutan u određenoj meri. Ako je potrebno, određene količine inhibitora elastinaze se takođe ubacuju u kožu prilikom tretmana.  Ovaj tripeptid je posebno aktivan u prisustvu bakarnih jona ali je najaktivniji kada je priključena palmitinska kislina (čak i bez bakra) s obzirom da je ona najzastupljenija masna kiselina u našoj koži, ovaj molekul je vrlo funkcionalan! Može da imitira efekte retioninske kiseline. Tražite ga u preparatima za negu lica. Takođe, ovaj tripeptid u kombinaciji sa biotinom utiče na rast kose te njega tražite u preparatima za rast kose, zaveden je kao biotinyl-GHK.

To su peptidi koji predstavljaju konkretnu primenu peptida u antiaging-u.

 

Proteini

 

Imamo različite proteine u telu. Gradivni proteini su oni koji su strukturne jedinice naših mišića i kože poput: kolagena, elastina, fibronektina, keratina… i zajedno sa proteoglinaknima i glikoproteinima, oni grade trodimenzialne strukture koje čine naša tkiva. Nasuprot njima imamo enzime koji imaju neke funkcije “ubrzavanja procesa”, recimo u koži. Tu se fokusiramo na proteolitičke enzime koji, kao što sam gore navela, imaju funkciju da razlože neki protein ili peptid kako bi ti delovi kasnije služili u ćelijskoj komunikaciji. I sami proteini imaju tu funkciju – elastin. Ovi proteolitički enzimi su ponekad alternativa AHA i BHA kiselinama koje se koriste za piling kože ali se treba voditi računa o upotrebi i dozama koje se koriste. Ovde se ipak odlučite za AHA i BHA, a koža će sama da proizvodi proteolitičke enzime koliko je potrebno. Ovo važi za negu u kućnim uslovima.

 

THE ORDINARY BUFFET SERUM

 

Deo teksta u kojem ću pisati o jednom od najtraženijih peptidnih seruma u poslednje vreme – The Ordinary “Buffet” Serum.

Ovaj serum kao i generalno peptidi postali su konkurenti botoksu, a sami po sebi su nezamenjivi kada je u pitanju neinjektivna mezoterapija.

“Buffet” naziv direktno oslikava odnos sastava ovog proizvoda i dovodi u korelaciju sa cenom koja je prilično niska za ovakav proizvod. “Buffet” je u stranim zemljama usluga na jednom mestu gde imate jedan deo dana da jedete šta god hoćete i koliko god hoćete od onoga što je ponuđeno, za fiksnu cenu od recimo 10e. Takođe u tom istom lokalu možete da naručite jela sa menija i da platite višestruko više za manje jela ili za istu količinu – ali ješćete ono što vam se jede u datom trenutku. (Ja sam konkretno bila prisutna na jednom takvom mestu u Stokholmu i prenosim svoje zapažanje sa tog mesta, zaista je tako).

U čemu je stvar?

U tome da Deciem kompanija nudi The Ordinary serum po veoma niskoj ceni, a prilično bogatim sastavom ali ograničene upotrebe. The Ordinary serum ustvari nije “jak” kao Hylamide SUBQ anti-age serum. Naravno, razlika je u sastavu ali su oba podjednako dobra za cenu po kojoj se prodaju i apsolutno vrše svoju funkciju najbolje što mogu samo u različitim sistemima – u zavisnosti od potreba kože korisnika. Recimo, Buffet serum ćete kupiti ukoliko nemate potrebe za nekim posebnim ili posebno kratkim i superiornim peptidima koji će prodirati duboko u kožu već će vaš problem ili potreba biti zadovoljeni ovim serumom. Ukoliko vam je potrebna jača nega, opredelićete se za SUBQ serum.

Kome onda The Ordinary serum treba i zašto?

Preporučila bih ga osobama koje tek počinju da se bore protiv starenja, koje nemaju doboke bore, već samo žele površinski da popune te male linijice i spreče produbljivanje istih. Ovo takođe može biti i sjajna dodatna nega svima između 25-35 ali i starijim ženama koje ovaj serum mogu da koriste preko dana dok uveče imaju potpuni ritual sa nekim jačim serumom i “boljim peptidima”.

Sastav:

 • Aqua (Water), Glycerin, Lactococcus Ferment Lysate, Acetyl Hexapeptide-8, Pentapeptide-18, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Palmitoyl Tripeptide-38, Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate, Acetylarginyltryptophyl Diphenylglycine, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Sodium Hyaluronate, Allantoin, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Arginine, Aspartic Acid, Trehalose, Fructose, Glucose, Maltose, Urea, Sodium PCA, PCA, Sodium Lactate, Citric Acid, Hydroxypropyl Cyclodextrin, Sodium Chloride, Sodium Hydroxide, Butylene Glycol, Pentylene Glycol, Acacia Senegal Gum, Xanthan Gum, Carbomer, Polysorbate 20, PPG-26-Buteth-26, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Ethoxydiglycol, Sodium Benzoate, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

Ako obratite pažnju na sastav ovog seruma, fokusirajući se baš na peptide i aminokiseline, primetićete da su u pitanju mahom peptidi sa 3, 4, 5 jedinica  aminokiselina. Takvi, samostalno će maksimalno da pređu jedan ili dva sloja epidermisa, u dermis neće ni stići. Ono malo dipeptida koji se nalaze će možda stići do keratinocita i bazalnog sloja i tek pokoji će penetrirati dublje. Sve ovo potpomognuto je nekim molekulima koji se kače za peptide kako bi im poslužili kao nosači ili voditelji do nekog mesta. A potreban je neki električni napon. Ovde su od velikog značaja masne kiseline koje se koriste za dizajniranje raznih peptidnih patenata radi lakšeg prolaska kroz slojeve kože.

Serum je kao, kao što vidite, vodeni rastvor mlečno bele boje sa glicerinom kao humektantom, peptidima, aminokiselinama i raznim stabilizatorima.

Acetyl Hexapeptide-8  ili argirelin je inhibitorni peptid koji privremeno sprečava ili smanjuje oslobađanje neurotransmitera odgovornih za kontrakciju mišića kože pa samim tim sprečava produbljenje bora. Znate da ljudi kojima se (previše) ubrizgava botoks deluje kao da ne mogu da se nasmeju lepo – e pa tako nešto izaziva i ova supstanca ali naravno neprimetno za razliku od velikih količina botoksa.

Pentapeptide-18 je ponekad i zamena prethodnom, a često se nalaze zajedno i vrlo slična im je funkcija. Oba se sjajno kombinuju sa tripeptidima, kako bi se osigurala njihova “rascepkanost”.

Pa kad vidite Palmytoil Tripeptid-1, reč palmytoil vas asocira na palmitinsku masnu kiselinu. Ona pomaže peptidu da se provlači kroz slojeve kože. U tekstu o masnim kiselinama, spomenula sam da su one važne za komunikaciju ćelija različitih slojeva kože. U sastavu ih je nekoliko, različitih dužina.

Alantoin ima snažno keratolitičko dejstvo. Izuzetan je sastojak preparata za regeneraciju kože. Koristi se u tretmanima kod osoba koje imaju akne. U stanju je da dovede kolagen u savršen balans dovodeći do epitelijalizacije kože.

Acetylarginyltryptophyl Diphenylglycine inhibira enzim elastazu koji cepka kolagen. To je važno u nezi zrele kože koja svakako gubi elastin vremenom.

Aminokiseline koje se nalaze u sastavu: Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Arginine, Aspartic Acid otići će u enzimski rezervoar u citoplazmi i biće pozvane kada budu potrebne da prenesu neku informaciju ili da poprave neko mesto na peptidu i proteinu. Kada je koža u pitanju potrebno je pospešiti sintezu kolagena pa su aminokiseline važan alat u ciklusu popravke kože koji sam navela u prvom delu teksta.

Pored ovih proteinskih komponenti koje su već same po sebi neka vrsta hidratacije, prisutni su i hijaluronati koji će zajedno da naprave rezervoar vode u koži i održe hidrataciju. Šećeri koji se nalaze u sastavu su tu kako bi se zaokružila cela priča formiranja nove trodimenzionalne strukture kože kao i zbog prezervativne funkcije, naravno. Ostale supstance su takođe stabilizatori koji su neophodni kada su u pitanju peptidi do čije hidrolize lako dolazi u ovakvim vodenim rastvorima jer su izuzetno nestabilni. Što je duži lanac to je peptid nestabilniji!

Sve ove karakteristike su super za početnike u borbi protiv starenja dok je za starije osobe potrebno mnogo više prenosnika i fragmenata kao i manjih molekula peptida. Naravno, sve ovo potpomognuto je vašom ishranom i zavisi od trenutnog stanja vaše kože, i u velikoj meri fitnesa života uopšte.

*** važno je znati da sastav peptida u The Ordinary Buffet serumu može minimalno varirati, a to podrazumeva različite serije proizvodnje. Recimo ubačen je neki novi tripeptid koji bolje prodire u kožu ili je izbačen neki u cilju boljeg protoka. Sve ovo je vrlo inovativno, nemojte da vas zbunjuje. Dobro je da se ne dodaje “bilo šta” samo da bi se upotpunio proizvod, ukoliko u laboratoriji nije moguće doći do adekvatne supstance. Ovo je jako skup i jako težak proces dobijanja, kao što sam navela.

 

Kako ja koristim The Ordinary Buffet serum?

Buffet serum koristim u sklopu večernje rutine, nakon hidratantne nege i pre zaštitne kreme (trenutno Ceramidin linija od Dr. Jart). Brzo se upija i ne ostavlja nikakav osećaj težine na licu. Delim krajnje pozitivne utiske za ovaj proizvod jer koža ujutru bude mekana, popunjena i jedra. Zaista se primeti razlika nakon jako kratkog perioda.

Smatram da je ovo proizvod vredan svake pažnje, da uvek imate pored sebe jednu bočicu kao deo nege. Možete ga poručiti direktno preko DECIEM sajta ili na Beauty Bay stranici. Dostupan je s vremena na vreme i na Lookfantastic-u.

Dodala bih još jednu stavku za koju me pitala jedna trudna žena, skeptična po pitanju upotrebe peptida u svom trenutnom stanju. To je toksičnost. U suštini manji peptidi, za razliku od proteina nisu dovoljni da izazovu alergijske reakcije. Međutim povećana je sklonost alergijama ukoliko su peptidi neke nepoznate sekvence za naš organizam te se preporučuju biomimetički peptidi odnosno oni koji su poznati i najsličniji onima u našoj koži. Slažem se da u biljkama postoje identične sekvence peptida koje su nam potrebne, ali pazite da li su to ove gore navedene ili se samo radi o “nekim” peptidima iz “neke” biljke. Često ove komponente nisu biljnog porekla i ja ne zazirem od toga da ih koristim. Dakle, obratite pažnju kada su u pitanju prirodni anti-age proizvodi koji nisu prošli nikakve kontrole. Ovo je jedan od slučajeva kada ja preporučujem isključivo dermokozmetiku i UVEK konsultacije sa adekvatnom osobom – farmaceutom kome postavljate SAMO konstruktivna pitanja i ne odlazite dok sve ne bude jasno.

Da li planirate da koristite peptide, ili ste ih već uvrstili u negu?

 

Do sledećeg naslova,

Anđela

 

 

 

2 Responses
 • katarina
  December 20, 2017

  Divni saveti i informacije, iskreno, vecinu ovih stvari nisam znala

  • Anđela
   December 22, 2017

   Hvala. 🙂 Ja sam tu da podelim sve sto znam i sto mogu da istrazim. Hvala ti sto me pratis.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *