Omiljeni proizvodi za čišćenje lica

by

Čišćenje lica // Face cleaning

Moja, a nadam se i vaša, fundamentalna rutina svako veče i svako jutro je čišćenje lica. Suvišno je pričati koliko je to bitan korak za zdravlje. Lično sam opsesivna po pitanju čišćenja lica i čistača za lice koje pažljivo biram prilikom kupovine.
Moja koža je mješovita. T zona se nerijetko masti, dok su mi obrazi suvlji. Bez obzira na stanje kože, ne preporučujem jake čistače. Jake… hm?? U tom smislu mislim na čistače koji sadrže agresivne supstance, kao i razne iritante (SLS, SLES, alkohole (u smislu jednog od sastojaka), parabene itd.). Vremenom sam naučila šta za moju kožu znači pažljivo odabrana kozmetika.

Naravno, ja imam neki svoj sistem čišćenja lica i uglavnom ga poštujem. Ukratko, kako su u igri masni proizvodi, poput ulja i balzama, dvofaznih sredstava… imam potrebu da detaljno očistim taj masni rezidual.

Kokosovo ulje // Coconut oil

Omiljena vrsta čistača su mi biljna ulja. Najčešće koristim Ekstra djevičansko hladno cijeđeno kokosovo ulje koje je univerzalno i prija svim tipovima kože. Ulja savršeno otapaju svaku vrstu makeup-a i ujedno njeguju područje oko očiju. Weleda ulje za lice od badema pokazalo se sjajno u te svrhe. Namijenjeno je osjetljivoj koži, o čemu izrazito vodim računa prilikom skidanja šminke sa očiju, kako je taj proces sam po sebi agresivan. Nerijetko pomiješam micelarnu vodu sa nekom vrstom ulja u tečnom stanju (bademovo, jojobino, konopljino, arganovo, ulje divlje ruže, koštica grožđa…) sve u zavisnosti od potreba kože u datom trenutku, i na taj način dobijem dvofazno sredstvo koje ide direktno na tupfer. Takođe, brendovi plasiraju razne mješavine ulja koje se koriste za skidnje šminke poput L’occitane ulja od ši butera, TBS ulja… Isti posao možete završiti sa puno jeftinijim varijantama poput kokosa ili bilo kog nerafinisanog ulja. Pored kokosovog, lično preferiram bademovo i jojobino ulje za čišćenje dok za njegu volim povremeno da koristim ulje konoplje i divlje ruže.

Pored ulja, tu su i balzami za čišćenje lica, na biljnoj bazi. Pisala sam u posebom postu o TBS Sumptuous Cleansing Butter. Ovo je korak nakon čišćenja očiju, kada čistim cijelo lice, ukljičujući ponovo i oči. Ovo je za sada jedini proizvod ovog tipa koji sam isprobala, i mnogo mi se dopada. Otapa šminku vrlo efikasno, a pri tom izuzetno nježno. Neki skuplji brendovi takođe imaju u ponudi ovakav tip čistača, poput Darphin-a.
Nakon masnih čistača rezidual otklanjam micelarnom vodom – najboljom Bioderma Sensibio H2O. Nikada ne koristim samo micelarni rastvor prilikom skidanja šminke, osim da počistim eventualni nered prilikom šminkanja.

Takođe, jedan od omiljenih proizvoda ikada, a što se čišćenja lica tiče je i Dr Hauschka krema za čišćenje od badema. Jedinstvena konzistencija, poseban način aplikacije utiskivanjem u kožu i njega koju pruža čine ovaj proivod all time favoritom. Dr Hauschka je jedan od mojih omiljenih, ako ne i omiljeni brend (bori se za tron). Nije namijenjen skidanju šminke ali je pravi izbor nakon skidanja šminke ili onim danima kada uopšte ne nosite makeup.

Posle svega, imam potrebu da umijem lice nekim blagim sredstvom koje neće narušavati lipidni dvosloj moje kože i dozvoliti da u kožu difunduju nepoželjne čestice, a opet će ukoniti eventualne nečistoće kao i višak masnoće. Nikel gel za umivanje s hamamelisom je takođe jedan od doživotnih favorita. Mojoj mješovitoj koži ništa nije ovako prijalo. Bez emulgatora, sulfata, parabena
Izbjegavajte jake sulfate, lice će vam biti zahvalno u nekim godinama koje dolaze i donose starenje.

Čišćenje lica // Face cleaning
Do sledećeg članka,

Anđela

2 Responses
 • Maja Mladenovic
  February 21, 2017

  Obožavam kokosovo ulje. Toliko korisna namirnica da svaka kuća treba da poseduje teglicu 🙂 Ja ga baš koristim dosta u nezi kože.

  http://www.bymajamladenovic.com

 • AVEC ELLE
  February 22, 2017

  Definitivno treba. 🙂 Moja kosa ga najvise voli, ali ga koristim za sve i svasta. <3

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *